Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
4K / UHD

Willy Wonka & the Chocolate Factory

Jali ja suklaatehdas 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: 4K / UHD
 
Vuosi: 1971Kesto: 100 minuuttia
Julkaisija: Warner Bros.Kuva:
4K HDR 1.85
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(7)
Kielletty alle 7-vuotiailta. Täysi-ikäisen seurassa elokuvan saa esittää enintään kaksi vuotta nuoremmalle.
  EAN: 7333018018600

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Warner Bros.) ellei toisin mainita.

Elokuva

Eng­lan­ti­lai­sen Roald Dah­lin las­ten­kir­jaan pe­rus­tu­va seik­kai­lu po­jas­ta, jon­ka har­tain haa­ve on päästä nä­kemään sa­la­peräi­sen suk­laa­teh­tai­li­jan sa­tu­mai­nen teh­das.

Eng­lan­ti­lai­sen Roald Dah­lin las­ten­kir­jaan pe­rus­tu­va seik­kai­lu po­jas­ta, jon­ka har­tain haa­ve on päästä nä­kemään sa­la­peräi­sen suk­laa­teh­tai­li­jan sa­tu­mai­nen teh­das. Mu­siik­ki­nu­me­roi­ta ja sket­sejä hyö­dyntävä elo­ku­va on val­loit­ta­van ten­hoa­va ja selväpäi­sen hul­lun­ku­ri­nen sa­tu, jo­ka toi­mii ko­mea­na ki­ma­ra­na sir­kusnäytök­sen lail­la.
Ge­ne Wil­der ei ol­lut kir­jai­li­jan va­lin­ta pääo­saan ja useam­pi eri­mie­li­syys elo­ku­van te­kijöi­den kans­sa sui­vaan­nut­ti Dah­lin muu­ten­kin sa­nou­tu­maan lop­pu­tu­lok­ses­ta ir­ti. Sil­ti ky­seessä on ke­peäas­ke­li­nen ja huo­li­tel­tu seik­kai­lu, jo­ka nau­rat­taa ja ih­me­tyttää ko­ko tar­joa­man­sa mat­kan ajan. Myös Wil­der is­tuu roo­liin­sa täy­del­li­ses­ti. Il­mes­ty­mis­vuo­naan tämä ei ol­lut vielä hit­ti, mut­ta elo­ku­va on sit­tem­min ki­ri­nyt is­kuaan eta­na­dy­na­mii­tin lail­la ja saa­vut­ta­nut myös kult­tis­ta­tus­ta.
Suk­laas­ta teh­ty pu­ro ja Oom­pa-Loom­pa -o­lio­den mar­si ovat tämän oma­lei­mai­sim­mat ve­to­nau­lat, mut­ta näi­den ohel­la mu­kaan mah­tuu rei­lu kat­taus ai­toa ja kau­niis­ti ikään­ty­nyttä hu­pai­lua. To­ki suk­laa­pu­ro näyttää ny­ky­kat­san­nos­sa ohuel­ta ja ko­jeet puh­toi­sen yk­sin­ker­tai­sil­ta, mut­ta tämä ei elo­ku­van te­hoa vä­hennä vaan päin­vas­toin ko­ros­ta­vat sen sa­tu­mai­suut­ta. Jo­pa ny­kypäivän mi­nec­raf­tien kyllästämä 9-vuo­tias si­vus­ta­kat­so­ja ha­keu­tuu tämän ää­reen kuin epä­huo­mios­sa.
E­lo­ku­va pe­rus­tuu Roald Dah­lin kir­jaan "C­har­lie and the Cho­co­la­te Fac­to­ry" (1964).

Kuva

Upea kuva on vakaa, värikylläinen ja terävä tavalla joka harppoo vuosikymmenten yli ihastuttaen. Uusi 4K kuva on kyllin erotteleva näyttämään punaisen maton tahattomat hapsut ja lähikuvien kasvojen uurteet. Otos siellä täällä jää toki lähdemateriaalin johdosta hitusen pehmeämmäksi, mutta valtaosin anti on komean jäsentynyttä. Englantilaiseen lastensatuun pohjautuva tarina lainaa tässä miljöönsä Saksan Bavarialta, mikä toimii mainiosti tarinan satumaisuutta korostaen.

Ääni

Puhdas ääniraita toistaa dialogin välittömästi ja matkan varrelle mahtuvat musiikkinumerot tenhoavan soljuvasti. Häviöttömänä taltioitu ääniraita myös kuulostaa tällä kertaa siltä, vaikka väliin vuosia mahtuukin.

Ekstrat

Ekstroissa elokuvan lasten viihdyttävä kommenttiraita. Boksin HD-levyllä lisäksi mainio making of (30 min.), suppea alkuperäinen kooste elokuvasta (4 min.), traileri ja pikavalikko lauluihin. (IJ)
25/06/2021

Traileri

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy