Kun muuten sivistyneet miehet puhuvat saunan jälkeen, kuinka naiset itse asiassa haluavat, että heidät otetaan pienellä väkisellä, tuntuu siltä, ettei Märta Tikkasen romaanin herättämästä kohusta ole juurikaan aikaa.
Kun muuten sivistyneet miehet puhuvat saunan jälkeen, kuinka naiset itse asiassa haluavat, että heidät otetaan pienellä väkisellä, tuntuu siltä, ettei Märta Tikkasen romaanin herättämästä kohusta ole juurikaan aikaa. Sovinistisesta roolistaan tutun Jörn Donnerin käsissä tarinasta saatiin myös painokas elokuva, jonka tunnelmaa voi ihailla.
Aihepiiri ei kuitenkaan enää shokeeraa, mutta nyt voi nauttia hyvästä ratkaisusta käyttää ruotsalaisia näyttelijöitä ja elokuvaaja Bille Augustia. Osin ruotsalaisissa käsissä tasa-arvoteema nousee paremmin esille, sillä näin luodaan sopivasti vieras, mutta ihmeen tuttu atmosfääri. Toisin sanoen tasa-arvoteema koskettaa kaikkia, tahtoivat tai eivät.
Donner osasi erinomaisesti käyttää arkisia tapahtumia ja miljöitä kuvatessaan ihmisten mielenliikkeitä. Tällä kertaa hyödynnetään autokauppaa, keilailua ja jääkiekkoa.
Kolmekymmentä vuotta sitten aineellinen hyvinvointi oli perin kapeissa käsissä. Työväen parissa esiintyi sovinismia, mutta se ei oikein päässyt pinnalle, koska ilman naisten työpanosta suurin osa perheistä olisi mennyt nurin. Kun aineellinen hyvinvointi on lisääntynyt, keskiluokan henkiset ongelmat ovat levinneet joka puolelle. Elokuva peilaa hyvin tätä muutosta.
Värikuva kärsii roskista, vertikaalisista halkeamista ja aliasing-liikehdinnästä, mutta on aivan katsottava. Selkeä ääniraita. Ei ekstroja. (PS)