Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Kino

Pussikaljaelokuva

Tekniset tiedot

Formaatti: Kino
 
Vuosi: 2011Kesto: 80 minuuttia
Julkaisija: Nordisk Film 
  
 
Ikäraja:
(13)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikäraja­merkintä­uudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 13 vuotta.
VET: 80755  

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Nordisk Film) ellei toisin mainita.

Kuvat

Jussi Nikkilä, Ylermi Rajamaa ja Eero Milonoff
Jussi Nikkilä, Ylermi Rajamaa ja Eero Milonoff
Jussi Nikkilä ja Marjut Maristo
Jussi Nikkilä ja Marjut Maristo

Elokuva

En ole juo­nut pus­si­kal­jaa enkä edes lu­ke­nut ko­ko ro­maa­nia, mut­ta Pus­si­kal­jae­lo­ku­va on kiin­nos­ta­va yri­tys kol­men säl­lin muo­to­ku­vak­si.

En ole juo­nut pus­si­kal­jaa enkä edes lu­ke­nut ko­ko ro­maa­nia, mut­ta Pus­si­kal­jae­lo­ku­va on kiin­nos­ta­va yri­tys kol­men säl­lin muo­to­ku­vak­si. Mar­salk­ka (Jus­si Nik­kilä), Li­hi (Y­ler­mi Ra­ja­maa) ja Hen­ni­nen (Ee­ro Mi­lo­noff) ovat Hel­sin­gin Kal­lios­sa ai­kaan­sa ku­lut­ta­via en­ti­siä ”­nuo­ri­so­lai­sia”, ny­kyi­siä tai­vaan­ran­nan­maa­la­rei­ta ja vaih­toeh­toin­tiaa­ne­ja.
Mar­salk­ka ha­luai­si enimmäk­seen nuk­kua, Li­hi viih­dyttää ystä­viään ta­ri­non ja Hen­ni­nen kai­paa juo­ta­vaa. Hä­nellä on kes­to­hu­ma­lan jäl­kei­nen ikik­ra­pu­la. Mar­salk­ka on kuin ei oli­si­kaan. Vain syn­tymäon­nel­li­nen Li­hi ui ti­lan­tees­ta toi­seen kul­ta­ka­la­na ve­dessä.
Poi­ka­po­ru­kan päivässä ei ih­meitä ta­pah­du, eikä niitä odo­tel­la­kaan. Mitä nyt Hen­ni­nen as­tuu pas­kaan ja Li­hi saa puu­ha­ta ka­ve­ril­leen uu­det jal­kau­tu­misvä­li­neet. Het­kittäin heräävä Mar­salk­ka ihas­tuu puis­tos­sa Lau­raan. Ku­ka­pa ei ihas­tui­si, kun vil­tillä loi­koo Kiel­le­tyn he­delmän Mar­jut Ma­ris­to? Sit­ten Li­hi lai­naa kal­ja­ra­haa (ei sentään tu­li­tik­ku­ja) kesä­lo­maa viettävältä Ko­ti­lai­sel­ta (mai­nio Valt­te­ri Si­mo­nen). Juu­ri kun päästään kal­ja­kup­pi­lan pöytään, sam­mu­vat va­lot.
D­ra­ma­tiik­kaa mu­kaan tuo­vat Kaa­ri­na Ha­zar­din kirp­pu­to­ri­kaup­pias, jo­ka hauk­kuu ve­te­leh­tijät ja Ai­mo Räsä­sen yk­si­tyi­sy­rittäjä, jo­ka pitää näitä työtä vie­rok­su­vi­na hip­peinä. Kuin mykkä­fars­seis­ta kol­mi­kon kimp­puun käyvät il­mei­ses­ti Kal­lion ai­noat po­lii­sit, nuo­rem­pi kons­taa­pe­li (Tuuk­ka Hut­tu­nen) ja van­hem­pi kons­taa­pe­li (Ti­mo Tuo­mis­to), jot­ka huo­maut­ta­vat poi­kia pam­pul­la.
Ee­ro Mi­lo­noff on esittä­nyt ve­li­pon­te­via jo mo­nes­sa elo­ku­vas­sa (Ga­nes, Tyttö sinä olet täh­ti), mut­ta on kor­vaa­ma­ton järkä­le ja luon­non­voi­ma hip­piäis­ve­li­kul­ta Li­hin ja lä­hes ka­ta­to­ni­sen Mar­sal­kan vie­rellä. Teat­te­ris­sa vii­me ajat kyn­siään hio­nut Jus­si Nik­kilä pää­see vähä­pu­hei­se­na ja hi­taas­ti rea­goi­va­na Mar­salk­ka­na mel­keinpä pääo­saan. Nik­kilä vie­kin pis­teet ko­tiin avau­tues­saan lop­pu­ku­vis­sa sil­lal­la. Po­ru­kan yllättäjä on ää­nenkäytössään ja liik­keissään ta­vat­to­man not­kea Yler­mi Ra­ja­maa. Li­hi on suu­ri­sydä­mi­sen kol­mi­kon ihas­tut­ta­vin hah­mo.
Pus­si­kal­jae­lo­ku­va jää val­ko­kan­kaal­la kui­ten­kin luon­nos­mai­sek­si. Kir­jai­li­ja Mik­ko Rim­mi­sen Pus­si­kal­ja­ro­maa­nin (2004), vii­del­le kie­lel­le kään­ne­tyn Fin­lan­dia-eh­dok­kaan ta­jun­nan­vir­ta oli­si haas­ta­va teks­ti­poh­ja ko­ke­neem­mal­le­kin. Eng­lan­nis­sa alal­le val­mis­tu­nut en­sioh­jaa­ja Vil­le Jan­ke­ri, 35, lait­taa yh­den päivän ta­pah­tu­mat peräkkäin il­man fil­min vaa­ti­maa ryt­miä. Kau­pun­ki­haa­hui­lu toi­mi­nee pa­rem­min kir­jan si­vuil­la, sillä 330-si­vui­nen al­ku­teos on ty­pis­ty­nyt vain 80-mi­nuut­ti­sek­si elo­ku­va­no­vel­lik­si.
Vail­la tun­tu­maa ali­ta­jui­seen­kaan lo­giik­kaan Pus­si­kal­jae­lo­ku­vas­ta tu­lee sat­tu­ma­sop­paa. Jak­sot jaot­tu­vat epä­var­mas­ti, koh­tauk­set ko­li­se­vat toi­siin­sa. Yleensä tai­dok­kaan Jark­ko T. Lai­neen ku­vaus ei sekään nyt pe­las­ta, vaik­ka Hel­sin­ki-ku­vauk­se­na fil­mistä oli­si voi­nut tul­la klas­sik­ko. Ka­me­ra tol­jot­taa va­sem­mal­ta oi­keal­le liik­ku­vaa koh­det­ta tai liik­kuu sen mu­ka­na niin, että sil­missä vi­li­see. On­ko syynä taas di­gi­taa­li­suus, jo­kin bud­jet­tiin mah­tu­nut ke­vyt vi­deo­ka­me­ra, kun ku­vis­ta on tul­lut niin ru­mia ja va­los­ta lat­teaa? Syvä­hen­ki­nen kult­ti­fil­mi ty­pis­tyy ker­takäyttöi­sek­si tv-ka­mak­si.
Mut­ta lop­pu­koh­taus on ko­mea. Vaik­ka edeltä­nyt ei sitä täy­sin pe­rus­te­le­kaan, aa­mu-u­tui­sel­la sil­lal­la kol­mi­kon ystä­vyys ki­tey­tyy kau­niis­ti sekä näyt­te­lijä­työssä että otok­sis­sa. Eihän pus­si­kal­jan ideas­sa ole ky­se muo­vi­kas­seis­sa ar­ki­ses­ti ko­li­se­vis­ta kes­ki­kal­ja­pul­lois­ta, vaan syvä­hen­ki­sestä kau­pun­ki­le­gen­das­ta. Pus­si­kal­ja on nek­ta­ria, jo­ta nau­ti­taan yh­tei­ses­ti kuin luon­toäi­din rin­nas­ta, jot­ta elämän juh­la­me­not voi­si­vat jat­kua. (HB)
16/09/2011

Tekijät

Ohjaaja: Ville Jankeri
Pääosissa: Jussi Nikkilä Eero Milonoff Ylermi Rajamaa Marjut Maristo
Tarina: Jankeri Rimminen Ville Rimminen (jälkimmäisen Pussikaljaromaanista)
Kuvaus: Jarkko T. Laine
Musiikki: Marko Nyberg

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy