Päivälehtikriitikot olivat perin oikeassa.
Päivälehtikriitikot olivat perin oikeassa. 10,000 BC on perin huono elokuva jopa Emmerich-kaksikon uralla. Elokuva kaatuu perin kliseisiin ratkaisuihin, naiiviin dialogiin ja kaikkinaiseen tyylitajun puutteeseen.
Heimon urho lähtee pelastamaan neitoaan kehittyneemmän kulttuurin kynsistä Mel Gibsonin hienon Apocalyptican tapaan. Tasoero elokuvien välillä tuntuu harvinaisen suurelta.
Alkuihmiselokuva on perin vaikea laji. Oikeastaan vain Jean-Jacques Annaud onnistui (Taistelu tulesta, 1981) kuvaamaan Cromagnonin ihmisiä. Ongelmaksi muodostuu kieli ja dialogi, jotka helposti käyvät banaaleiksi. Annaud selvisi Kellopeli Applesiinin kirjoittajan Anthony Burgessin kehitettyä oman kielen, jota ei tarvinnut dubata saati kääntää.
Kun tietokoneeseen tarttuu, sinne hukkuu. Tai hieman siihen suuntaan ainakin suureellisissa toimintaelokuvissa. Siksi onkin kummallista, ettei Emmerich-veljesten alkuihmisseikkailu loppujen lopuksi mässäile tietokoneella luoduilla kuvilla oikeastaan kuin elokuvan jälkupuolella, kun mammutit rakentavat pyramideja. Esihistorialliset eläimet ovat ihmeen vähissä lyhyttä sapelihammastiikerin vierailua, jättiläislintujen hyökkäystä ja edellä mainittuja mammutteja lukuun ottamatta.
Emmerich-veljesten Stargate tehtiin 15 vuotta sitten. Sen jälkeen tekijöillä on ollut hankaluuksia tehdä mielikuvitusta kiihottavaa scifi-elokuvaa. Elokuvaan viitataan nyt aika hauskalla tavalla, mutta ”sense of wonder” –ilmaisu jää puolitieheen, kun tekijät vihjaavat pyramidien rakentajien tulleen joko avaruudesta tai kadonneesta Atlantiksesta.
Laadukas kuva piirtyy hieman DVD-versiota tarkemmin, mutta ääniraidan tapaan ero ei ole kaikkein suurimpia. Ekstroissa liki kahden tunnin dokumentit, 14 min. vaihtoehtoinen loppu ja 10 min. leikattuja kohtauksia. (PS)