Automata kertoo katsojalle ainakin yhden ilouutisen.
Automata kertoo katsojalle ainakin yhden ilouutisen. Vuonna 2044 ihmiskuntaa ei enää uhkaa 10 miljardin asukkaan katastrofi. Päinvastoin, mutta kovin paljon muuta iloittavaa ei olekaan. Aurinkomyrskyjen aiheuttamien muutosten takia ihmisiä on jäljellä vain 24 miljoonaa, ja valtaosa maapallosta on Saharaa.
Postapokalyptistä tai ekoaiheista elokuvaa enemmän kyseessä on robotiikka. Ihmiskunnan avuksi on luotu robotteja, joiden käyttöliittymä rakentuu kahdelle purkamattomalle estolle. Robotti ei saa vahingoittaa eläviä olentoja, eivätkä ne saa muokata itseään tai toisiaan. Mutta orgaanisen luonnon tapaan, myös robotiikassa ei mikään ole varmaa. Käsikirjoitus noudattelee siten kirjailija Isaac Asimovin robotiikan lainalaisuuksia.
Elokuvan paras puoli on se, etteivät robotit ole totutusta poiketen hirvioitä ihmisten tapaan. Ne haluavat ylläpitää elämää.
Aivan täysosuma elokuva ei kuitenkaan ole, koska sitä rasittaa muuten kliseinen käsittelytapa. Blade Runner ja jopa Star Wars kummittelevat katsojan takaraivossa. Se ei ehkä ole pelkästään ohjaajan tai käsikirjoittajan vika.
Kuva on laadukas, mutta ääniraita soi turhan pehmeästi. Ei ekstroja. (PS)