Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Blu-ray

Jali ja suklaatehdas

Charlie and the Chocolate Factory 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: Blu-ray
 
Vuosi: 2005Kesto: 115 minuuttia
Julkaisija: Warner Bros.Kuva:
1080p 1.85
Ääniraita: Dolby TrueHD5.1
 
Ikäraja:
(7)
Kielletty alle 7-vuotiailta. Täysi-ikäisen seurassa elokuvan saa esittää enintään kaksi vuotta nuoremmalle.
VET: 200969EAN: 5051895033821

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Warner Bros.) ellei toisin mainita.

Elokuva

Ta­ko­rau­tai­sen lak­rit­si­la­ku­mai­sis­ta vis­tois­taan tun­ne­tun Tim Bur­to­nin otan­ta Roald Dah­lin kuu­lui­sas­ta las­ten­sa­dus­ta täyttää odo­tuk­set.

Ta­ko­rau­tai­sen lak­rit­si­la­ku­mai­sis­ta vis­tois­taan tun­ne­tun Tim Bur­to­nin otan­ta Roald Dah­lin kuu­lui­sas­ta las­ten­sa­dus­ta täyttää odo­tuk­set. Selkä­piitään myö­ten ai­to pik­ku­poi­ka (hyvä Fred­die High­mo­re) löytää kää­re­pa­pe­ris­ta maa­gi­sen kul­tai­sen li­pun, jol­la pää­see tu­tus­tu­maan sa­la­peräi­sen suk­laa­teh­taan si­suk­siin. Tun­nel­ma on seik­kai­lul­li­sen pidät­te­lemätön, ta­ri­nan sydän le­pat­taa lap­se­no­mai­ses­ti pai­kal­laan ja vi­suaa­leil­taan elo­ku­va on mai­nion malt­ta­ma­ton.
Ta­ri­nan bur­ton­vil­le­mai­sen kau­pun­gin eks­te­riöö­rit ja pik­ku­po­jan ko­ti on luon­neh­dit­tu upeas­ti, mut­ta yllättäen suk­laa­teh­taan eri­kois­te­hos­teet jättävät kylmäk­si siinä missä vuo­den 1971 klas­si­ko­ver­sion puh­toi­sen sa­tu­mai­nen ku­vas­to ihas­tut­ti vas­taan­sa­no­mat­ta. Suk­laa­pu­tous on ehkä tässä ai­dom­man näköi­nen kuin edel­li­sessä fil­ma­ti­soin­nis­sa, mut­ta muu­toin at­so-vä­rit ku­ris­ta­vat aiem­min sa­tu­mais­ta tun­nel­maa.
Jo­pa koh­dey­leisö il­moit­taa spon­taa­nis­ti, että pitää Ge­ne Wil­de­rin klas­sik­ko­ver­sios­ta enemmän — en­nen kaik­kea sik­si että nyt pääo­san suk­laa­teh­tai­li­ja on enemmän ou­to ja kylmä kuin haus­ka ja hul­lun­ku­ri­nen. Ta­ri­nan as­kel­mer­kit me­nevät nyt pitkäl­ti yk­siin edel­li­sen ver­sion kans­sa, mut­ta eivät täy­sin. Eivät var­sin­kaan lo­pus­sa. Tässä Roald Dah­lin pe­ri­kun­nal­la oli kuu­lem­ma va­paat kä­det, jo­ten ehkäpä lop­pu­tu­los on lä­hempänä kir­jai­li­jan toi­vei­ta. Elo­ku­va­na tämä on kel­po sa­tu, mut­ta kui­ten­kin tur­han kei­no­ma­keu­tet­tu.

Kuva

Erinomainen timburtonmainen kuva on elegantin likainen ja nuhjuinen, mutta samalla terävä ja maanläheisen värikylläinen. Tietokenanimaatiot näyttävät tässä ikänsä, mutta muutoin jälki on kauttaaltaan iskevää ja fantastisen mielikuvituksekasta. Wonka näyttää tässä kolkolta kummajaiselta, enemmän kalalta kuin ihmiseltä, mutta muutoin ihosävyt ovat luontevat.

Ääni

Äänipuolella tarjolla on sekä alkuperäinen englanninkielinen että suomeksi dubattu versio. Satumainen äänimaisema tahdittaa seikkailua hienosti ja vaikka pelottavimmat burtonmaiset sävyt on karsittu pois on tämä perin jännittävä raita, jolla tuntuu olevan enemmän yhteistä kahden ensimmäisen Batman-elokuvan kuin Gene Wilderin tähdittämän edellisen filmatisoinnin kanssa. Suomidubbi toimii asiallisesti, ja myös laulut on ansiokkaasti käännetty, mutta Willy Wonkan suomiääntä on vaikea yhdistää Johnny Deppiin - ehkä Deppin tuuraaminen olikin varsin vaikea tehtävä.

Ekstrat

Runsaissa ekstroissa mm. ohjaajan kommenttiraita, musiikkiraita, traileri ja 10 koostetta. (IJ)
09/08/2021

Traileri

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy