Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Kino

Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia

Tekniset tiedot

Formaatti: Kino
 
Vuosi: 2002Kesto: minuuttia
Julkaisija:  
  
    

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle ellei toisin mainita.

Elokuva

Eikö mikään la­tis­ta in­nos­tus­ta­si?, ky­syy Fro­do kump­pa­nil­taan Sa­mil­ta Sor­mus­ten ta­run toi­sen elo­ku­vao­san alus­sa. – Ehkä nuo tai­vaal­le kerään­tyvät pil­vet, ystävä vas­taa.
Myrs­ky­pil­vet var­jos­ta­vat ho­bit­tien ret­keä sy­vemmäl­le Mor­do­riin Pe­ter Jack­so­nin elo­ku­vas­sa Ta­ru sor­mus­ten her­ras­ta: Kak­si tor­nia. Fro­do kul­jet­taa sor­mus­ta koh­ti Mus­tan lor­di Sau­ro­nin Tor­nia ja Tuo­mio­vuor­ta, ai­noa­ta paik­kaa, jos­sa pa­han mah­ti voi­daan ku­mo­ta.
Pil­vis­ty­mistä on ha­vait­ta­vis­sa myös oh­jaus­työssä. Tri­lo­gian toi­nen osa tar­joaa enemmän toi­min­taa, vä­hemmän ta­rua. Vaik­ka lop­pu­puo­lel­la ta­pah­tuu kään­ne, hy­vis­ten vas­tais­ku, fil­mi­ker­ron­taa hal­lit­see ilot­to­muus, jo­ta toi­siaan seu­raa­vien tais­te­lu­jen mels­keessä hei­te­tyt ir­to­vit­sit eivät muuk­si muu­ta. Ja kun on näh­nyt yh­den örk­ki­tais­te­lun, on näh­nyt ne kaik­ki.
Luu­len, että kir­jai­li­jan jäl­jiltä Kak­si tor­nia on ko­ko­nai­sem­pi teos kuin Jack­so­nin fil­mi. Elo­ku­va ei kan­na it­senäi­senä. En­simmäistä osaa nä­kemättömäl­le ja kir­jaa lu­ke­mat­to­mal­le elo­ku­va on kä­sittämätön. Kak­kos­fil­mi ehkä sel­ke­nee tri­lo­gian val­mis­tut­tua, mut­ta nyt Kah­den tor­nin kes­ke­neräistä pouk­koi­lua jou­tuu pitämään heik­kou­te­na. On­gel­ma on sa­ma kuin oh­jaa­ja Ch­ris Co­lum­buk­sel­la Har­ry Pot­te­rin jat­kos­sa: pelkkään ac­tio­niin kes­kit­ty­mi­nen.
Ar­vel­la voi, että tässä tehdään kun­niaa en­ti­sai­ko­jen fil­mi­sar­joil­le, ns. cliff­han­ge­reil­le, joi­den ai­noa tar­koi­tus oli­kin nous­ta hui­pul­ta hui­pul­le. Kah­des­sa tor­nis­sa päämäärä to­teu­tuu pa­him­mil­laan hal­van tv-sar­ja­mai­ses­ti, sa­maan-ai­kaan-toi­saal­la –­me­ne­telmällä. Vai oli­si­ko sit­ten­kin ky­seessä ta­so­hyp­pe­ly? Kak­si tor­nia on kuin luo­tu kon­so­li­pe­lien poh­jak­si. Niissäkään ei juu­ri pe­rus­te­ta ta­ri­nas­ta, juo­nes­ta, hen­kilö­hah­mois­ta eikä tun­nel­mas­ta. Koet­te­le­muk­siin jou­tu­mi­nen vaih­tu­vis­sa mai­se­mis­sa riittää te­ko­syyk­si mäis­kinnäl­le.
Kak­si tor­nia al­kaa ko­meas­ti. Näem­me uu­des­taan Gan­dal­fin syök­syn tyh­jyy­teen Kha­zad-du­min sil­lal­ta, en­simmäi­sen osan rat­kai­se­van kään­teen. Seu­raam­me ul­jaan vel­hon vii­meistä tais­te­lua hir­veän bal­ro­gin kans­sa. Se ja ta­pauk­sen myö­hem­pi toi­sin­to ovat elo­ku­van huip­pu­koh­tia Ian Mc­Kel­le­nin näyt­te­lijän­tai­to­jen ja on­nis­tu­neen ku­val­li­sen to­teu­tuk­sen an­sios­ta.
In me­dias res!
Se­nio­rit ovat elo­ku­van suo­la. Mui­nai­sia kie­liä kuin Sha­kes­pea­ren sä­keitä lau­su­van Mc­Kel­le­nin ohel­la lois­taa myös mah­ta­val­la ää­nellään ja kul­ma­kar­vo­jen ko­ho­tuk­sil­la näyt­te­levä Ch­ris­top­her Lee. Ber­nard Hill kär­sii ja ku­kois­taa Ro­ha­nin maan ku­nin­kaa­na ja John Rhys-Da­vie­sin kää­piö­mes­ta­ri Gim­li kerää taas par­haim­mat nau­rut.
Gan­dal­fin smack­down bal­ro­gin kans­sa luo mal­lin fil­min muo­dol­le. Kak­si tor­nia on kes­key­ty­vien koh­taus­ten sar­ja, jos­sa rin­nas­tei­sia ta­pah­tu­mia lo­mi­te­taan reip­pain, kat­so­jan toi­min­nan kes­kel­le suis­ta­vin leik­kauk­sin. Tällä ”in me­dias res” –d­ra­ma­tur­gial­la pää­see pitkäl­le, mut­ta kol­men tun­nin put­ki al­kaa uu­vut­taa. Oh­jaa­ja roi­kot­taa yleisöä elo­ku­val­li­ses­sa vä­li­ti­las­sa, mo­lem­mil­la puo­lil­la kak­si vank­kaa tor­nia, Sor­muk­sen ri­ta­rien sykäh­dyttävä joh­dan­to ja Ku­nin­kaan pa­luun rat­kai­sun odo­tus.
Sie­lu­kas Vig­go Mor­ten­sen on aris­tok­raat­ti­sen Ara­gor­nin täy­del­li­nen tulk­ki. Uu­sis­ta hah­mois­ta ve­re­vim­piä on Da­vid Wen­ha­min Fa­ra­mir. Kuol­leen Gon­do­rin lor­di Bo­ro­mi­rin pik­ku­vel­jellä on sa­ma on­gel­ma sor­muk­sen suh­teen: val­lan­hi­mos­ta pää­see vain voit­ta­mal­la it­sensä. Mi­ran­da Ot­to esittää Ara­gor­nin uut­ta ihas­tus­ta, Ro­ha­nin Eowy­nia, jol­la on tär­keä roo­li tu­le­vis­sa kään­teissä. Pa­hik­sis­ta mie­liinjää­vin on Brad ”­Bil­ly Bib­bit” Dou­ri­fin upea Gri­ma Kär­me­kie­li
Mut­ta kek­se­liäintä Kah­des­sa tor­nis­sa ovat sen hämmäs­tyttävät vir­tuaa­lio­len­not. An­dy Ser­ki­sin liik­kei­siin mal­lin­net­tu Klonk­ku pyr­kii jo­pa Os­car-eh­dok­kaak­si. Se on var­mas­ti vaa­ti­vin di­gi­luo­ma kos­kaan, vaik­ka Täh­tien so­dan Jar Jar Bink­siä ja Pot­te­rin Dob­by-tont­tua voi­kin pitää Klon­kun edeltä­jinä.
Sie­lun­ve­li Klonk­ku
K­lonk­ku on ul­koi­ses­ti us­kol­li­nen Tol­kie­nin ku­vauk­sel­le pul­lot­ta­via ka­lan­sil­miä myö­ten. Kiu­san­kap­pa­le te­kee myös oi­kean roo­li­työn, sillä tämän lan­gen­neen en­ti­sen ho­bit­tin koh­ta­lo ja oman­tun­non kamp­pai­lu ei voi ol­la kos­ket­ta­mat­ta. Fro­do­kin huo­maa Klon­kun ”in­hi­mil­li­sen” puo­len. Fro­do ja Klonk­ku ovat sie­lun­vel­jiä suh­tees­saan sor­muk­seen.
Metsän vä­ki kan­taa elo­ku­van sa­no­maa. Pui­den pai­me­net en­tit esittäy­tyvät vai­kut­ta­vas­ti Puu­par­ran joh­dol­la Fan­gor­nin metsässä. Niillä on osan­sa Sau­ro­nin ja Sa­ru­ma­nin kah­den tor­nin al­lians­sin ku­kis­ta­mi­ses­sa. En­tit pu­hu­vat vii­sai­ta Mer­ril­le ja Pip­pi­nil­le so­dan tu­hoi­suu­des­ta luon­nol­le. Kak­si tor­nia on­kin ”­vih­reä elo­ku­va”, eko­lo­gi­sim­min pai­not­tu­nut fan­ta­sia sit­ten Miya­za­kin mes­ta­ril­li­sen Prin­ses­sa Mo­no­no­ke –­piir­re­tyn.
Joh­tuu Tol­kie­nis­ta, että Sor­muk­sen ri­ta­rit ovat ta­ri­nas­sa jou­tu­neet eril­leen. Jack­so­nia voi moit­tia siitä, että Kah­des­sa tor­nis­sa nämä eril­li­set ryhmät eivät kom­mu­ni­koi. Örk­kien kid­nap­paa­mat ja Puu­par­ran ok­sil­laan kul­jet­ta­mat pai­ta ja pep­pu, Mer­ri ja Pip­pin, pal­jas­ta­vat ä­lynväläyk­sensä yk­sin­pu­he­lui­na. Fro­don ja Sa­min­kin suh­det­ta koe­tel­laan, mut­ta nyt Eli­jah Wood ja Sean As­tin eivät val­loi­ta en­sio­san ta­paan. Sa­min huo­li Fro­dos­ta la­tis­tuu ma­te­le­vak­si nöy­ryy­dek­si.
Vaik­ka ta­ri­nal­ta tun­tuu­kin puut­tu­van raa­mit, kai­ken so­tai­suu­den kes­kel­le mah­tuu su­van­to­ja. Usein ne ovat ta­kau­tu­mia, kuin edel­li­sen elo­ku­van pois­tet­tu­ja koh­tauk­sia. Arwen ja Ara­gorn koh­taa­vat hal­van näköi­sessä stu­dioum­pios­sa. Hal­tiat Ga­lad­riel ja El­rond il­mes­tyvät ja pois­tu­vat vail­la sen kum­mem­paa juo­ni­si­dos­ta.
Ta­val­li­nen kan­sa jää elo­ku­van san­ka­rei­den ja ar­mei­joi­den rin­nal­la sta­tis­teik­si, vaik­ka Eot­hain-poi­ka­ses­sa on ai­nes­ta ju­nio­rei­den sa­mas­tu­mis­koh­teek­si. Pai­koin Jack­son sor­tuu ir­to­pis­tei­den ke­ruu­seen tois­te­le­mal­la ykkö­so­san vit­sejä kää­piön­hei­tos­ta tai pa­ne­mal­la Le­go­la­sin surf­faa­maan kil­vellään Ä­my­ri­lin­nan por­tai­ta. Ta­pet­tu­jen örk­kien määrällä kil­pai­lu on jo ala-ar­vois­ta.
Jo­tain ker­to­muk­ses­sa on vial­la, kun sen hah­mot jou­tu­vat it­se heh­kut­ta­maan ta­ru­no­mai­suut­taan, ku­ten Fro­do ja Sam Kah­den tor­nin lo­pus­sa. Jack­so­nin pe­li­lau­dal­la pie­net puo­li­tui­set jäävät tah­dot­to­mik­si nap­pu­loik­si, kun spek­taak­ke­li vyö­ryy ympä­rillä. (HB)

Tekijät

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.

Kappas.

Nyt ei näemmä tärppejä löytynyt. Mitä jos tsekkaisit saman genren uusimpia elokuvia?

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy