Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
4K / UHD

Kunnian miehiä

A Few Good Men 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: 4K / UHD
 
Vuosi: 1992Kesto: 132 minuuttia
Julkaisija: EgmontKuva:
Anamorfinen 2.31
Ääniraita: Dolby Digital 5.1
    

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Egmont) ellei toisin mainita.

Elokuva

Me­ri­jal­kaväen solt­tu kuo­lee Guan­ta­na­mo Bayn so­ti­las­tu­ki­koh­das­sa olo­suh­teis­sa, jot­ka vai­kut­ta­vat pääl­le päin selvältä ta­pol­ta.

Me­ri­jal­kaväen solt­tu kuo­lee Guan­ta­na­mo Bayn so­ti­las­tu­ki­koh­das­sa olo­suh­teis­sa, jot­ka vai­kut­ta­vat pääl­le päin selvältä ta­pol­ta. Ta­paus­ta tut­ki­maan määrätään nuo­ri lai­vas­ton la­ki­mies (Tom Crui­se), jo­ka on tot­tu­nut me­nes­tymään tehtävässään löy­sin ran­tein, sekä ta­pauk­sen hen­kilö­koh­tai­ses­ti ot­ta­va tut­ki­ja (De­mi Moo­re). Pin­taa raa­put­taes­sa ta­paus ei enää vai­ku­ta­kaan lä­pi­huu­dol­ta, mut­ta ky­sy­mys kuu­luu kuin­ka syväl­le tu­ki­koh­dan yr­myn evers­tin (Jack Nic­hol­son) ihon al­le tii­mi us­kal­taa mennä ta­pauk­sen sel­vittääk­seen.
Tom Crui­se te­kee hyvän roo­li­suo­ri­tuk­sen kiil­to­ku­va­po­ju­na, jo­ka lu­kee ti­lan­net­ta täy­del­li­ses­ti, mut­ta ei ole var­ma ha­luaa­ko hän ris­kee­ra­ta en­sin ai­kan­sa ja sit­ten uran­sa ta­pauk­sen ruo­ti­mi­seen. Ta­ri­nan to­del­li­nen kiin­to­pis­te on kui­ten­kin Jack Nic­hol­so­nin ruu­miil­lis­ta­ma evers­ti, jon­ka sydän hak­kaa jat­ku­vaa tu­hon pel­koa ja suu­pie­let vaah­tou­tu­vat pie­nimmästä­kin ky­see­na­lais­ta­vas­ta aja­tuk­ses­ta, jo­ka voi­si hä­nen mie­lestä ra­paut­taa maan puo­lus­tuk­sen.
Le­gen­daa­ri­nen oi­keus­sa­lid­raa­ma ra­ken­taa hui­keas­ti mo­ment­tia si­vu­lui­su­na ta­pah­tu­vas­ta lähdöstä ai­na vii­mei­seen yh­tee­not­toon as­ti, jos­sa Tom Crui­se saa ol­la san­ka­ri, mut­ta Jack Nic­hol­son puo­les­taan luon­non­voi­ma. Ta­ri­na avau­tuu mie­lekkääs­ti oi­val­luk­ses­ta joh­topäätök­seen, ja har­ki­tus­ta ris­kistä bluf­fin kaut­ta pal­kin­toon. Jo­pa ta­ri­nan har­vat su­van­not tun­tu­vat sy­ventävän hah­mo­jen luon­net­ta tar­koi­tuk­sel­li­ses­ti. Kä­si­kir­joi­tuk­ses­ta vas­taa tässä elo­ku­va­de­byyt­tiään te­kevä Aa­ron Sor­kin, jo­ten ta­ri­na on mui­kea ja myös dia­lo­gi tar­raa kiin­ni vä­keväs­ti. Elo­ku­va vieläpä pe­rus­tuu mie­hen omaan Broa­dway-näy­telmään.
Nyt vuo­sien jäl­keen on haus­ka myös nähdä mo­nia tut­tu­ja kas­vo­ja Ke­vin Ba­co­nis­ta ja Kie­fer Sut­her­lan­dis­ta Noah Wy­leen ja Cu­ba Goo­ding Jr:ään si­vuo­sis­sa.

Kuva

Alkukuvissa puhkipalaneelta vaikuttava kuva parantaa mukavasti matkan varrella. Jälki on nättiä raekohinaa ja hallittuja ihosävyjä myöten tyylikästä, luonnollista ja ilahduttavan jäsentynyttä. Filmirae uhkaa monin paikoin peittää kuvan yksityiskohdat, mutta tämän vastapainoksi tarjolla on parhaimmillaan huikean erottelevaa toistoa - näin erityisesti dramaattisten otosten lähikuvissa Jack Nicholsonista. Sama pätee myös oikeussalin puupintoihin ja univormujen yksityiskohtiin, jotka niin ikään toistuvat yleensä vakaan erottelevasti. Myös musta ja valkoinen ovat näyttävästi kohdillaan. 35mm filmiltä uudelleen 4K:na skannattu kuva edustaa aitoa 4K HDR:ää.

Ääni

Pontevan dialogipainotteinen ääniraita vääntää ruuvin tiukalle ja pitää tunnelmaa yllä aina lopulliseen läpimurtoon asti. Maltillisesti luotu musiikkiraita on niin ikään tehokas.

Ekstrat

4K-version ekstroissa vaisu ohjaajan kommenttiraita. Boksi sisältää myös aiemmin julkaistun Blu-rayn ja sen ekstroissa lisäksi hyvän dokumentin elokuvan synnystä (35 min.) sekä erinomaisen koosteen tarinan kirjoittamisesta (14 min.). (IJ)
26/06/2020

Traileri

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy